Siesta

Stabilt blodsukker #9: Varedeklaration

image_6483441

img_4220

Det første jeg gør, når jeg tager en vare i supermarkedet er at vende pakken om for at læse varedeklarationen. Det er efterhånden blevet en vane for mig, jeg gør det pr. refleks og kan på få sekunder se om et produkt er godt for mig.

Der er særligt to ting, som jeg ser efter: fibrer og sukker. I Danmark er de fleste varedeklarationer pr. 100 g. dvs. det antal gr. sukker, der står i varedeklarationen kan 1:1 laves om til %, som er det mest sammenlignelige på tværs af alle produkter. Enkelte gange står det angivet pr. portion – her skal man være opmærksom da det reelle indhold jo så er meget anderledes.

Men som tommelfinger regel går jeg efter max 10% sukker – og mindst 5% kostfibrer, men gerne over 10%. Det er en tommelfingerregel – og så er der selvfølgelig 100 undtagelser. I frugtstænger er sukkerindholdet oppe omkring 60%, men det er frugtsukker, så det er bedre for mig end rafineret sukker, og jeg spiser dem netop når mit blodsukker er ved at være lidt lavt. Nogle gange kan et højt fiberindhold også kompensere en smule for et højt sukkerindhold, f.eks. vil jeg hellere give Mini A en müslibar med et højt fiberindhold, så gør det ikke så meget, at der er 20-25% sukker i.

Der findes jo også gode produkter med 0% fibrer i – langt de fleste mælkeprodukter f.eks. har ingen fibrer, men er stadig gode for mig. Her går jeg så efter et total kulhydrattal på under 10%. Således ved jeg, at hindbær A38 er den eneste “frugt-yoghurt” med et acceptabelt indhold af sukker. (Udover alle Cheasy’s produkter selvfølgelig, men her er tilsat sødemiddel, som også har en påvirkning på blodsukkeret).

Varedeklerationerne er en stor hjælp i min hverdag, da de dels hjælper mig med at finde ud af hvor meget insulin jeg skal tage til hvad, dels er medvirkende til at jeg rent faktisk ved hvad det er jeg spiser.

Læs evt. tidligere indlæg om stabilt blodukker: #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8

HUSK: Jeg er hverken diætist eller læge, alt dette beror på egne erfaringer.

Mit mål er at få mest muligt ud livet :o)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Siesta