3 gode ting

Før jeg tager en bid af min mad tænker jeg på:

3f222e57-1a33-41f9-a6ab-be59f2f66412Jeg har insulinkrævende sukkersyge, som følgesygdom til min kroniske lungesygdom. Jeg har haft diabetes i 12 år, så jeg har efterhånden vænnet mig til det. Dog er det stadig en sygdom der kræver, at jeg tænker en hel del før jeg spiser. Det første år var det svært – rigtig svært. Nu svarer jeg lynhurtigt og pr. automatik på følgende 9 spørgsmål før jeg tager en bid af min mad:

  1. Hvad er mit blodsukker nu? Dette er jo udgangspunktet og det er 40 % af beslutningen om hvor meget insulin, som jeg skal tage til den mad jeg skal til at spise, bygger på
  2. Hvad spiste jeg igår? Noget mad påvirker blodsukkeret dagen efter også. Ris f.eks. så det er ikke irrelevant hvad jeg spiste igår
  3. Trænede jeg igår? Mit blodsukker har tendens til at være lavere 24 timer efter jeg har trænet, så også det spiller ind
  4. Hvad spiste jeg til sidste måltid? Hvis det ikke er mere end en time eller to siden jeg spiste sidst, kan mit blodsukker stadig være påvirket af den mad, som jeg spiste der
  5. Hvor længe siden er det jeg tog insulin sidst? Den insulin jeg tager til måltiderne virker i ca. 2 timer, så er det under to timer siden jeg sidst tog noget, skal jeg tage mindre end hvis det er f.eks. 4 timer siden
  6. Hvad indeholder den mad, som jeg skal til at spise? Det spørgsmål udgør også 40 % af beslutningen om, hvor meget insulin jeg skal tage. Der er stor forskel på, hvor meget insulin jeg har brug for afhængig af om jeg skal til at spise en skål salat eller en portion risotto
  7. Skal jeg spise meget eller lidt? Selv hvis jeg ’bare’ spiser salat har størrelsen på portionen en betydning
  8. Hvornår får jeg mad igen? Hvis jeg ved, at jeg 1 time efter f.eks. frokost skal til møde med frugt og kaffe, skal jeg have mere insulin end hvis der går 2-3-4 timer før jeg skal spise igen
  9. Hvor aktiv skal jeg være de næste 2 timer? Her vurderer jeg om jeg bare skal sidde i sofaen efter jeg har spist eller om jeg er på vej ned og træne.

Alt dette tager mig få sekunder at tænke igennem, og herefter er jeg så klar til at nyde min mad.

Mit mål er at få mest muligt ud livet :o)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 gode ting